Skip to content

PLAN(t) FOR FUTURE

ZAGREBAČKI GLAVNI KOLODVOR • 29.8. - 1.9.2019.

 

B O T A N I K E  OKOLO//AROUND • FLORAART

 

UPUTE ZA SADNJU 

Prije sadnje drveta razmislite koje je mjesto u vašem vrtu najprikaldnije za rast odabrane vrste. Ne zaboravite da svako stablo kako širi svoju krošnju iznad tla tako širi i podzemni dio te mu osigurajte dovoljan odmak od građevine.

Jesen je odlično vrijeme za sadnju novih sadnica. Zimi će biljke imati dovoljno vremena da se prime i ojačaju do vegetacije. Iskopajte jamu koja je dva do tri puta šira od korijena sadnice, te pažljivo položite mlado drvo u iskopanu jamu kako ne biste oštetili korijen.

Zatrpajte korijen biljke. Zemlju koju vraćate u rupu usitnite što više možete kako bi ostalo što manje zraka oko korijena.

Ukoliko nemate vrt, sadnice možete posaditi u veće tegle i tako ih uzgajati na balkonu ili terasi.

Pokraj sadnice, a kroz busen u kojemu je korijen, zabodite štap te labavo svežite sadnicu za štap koji će ju stabilizirati za vrijeme jakog vjetra.

Dobro zalijte sadnicu, potom zalijevajte redovito sljedećih nekoliko tjedana. Nemojte sadnicu prihranjivati do proljeća. U proljeće uklonite samo slomljene ili suhe grančice.

Podijelite svije fotografije uz hashtagove #plantforfuture i #okoloaround i pokažite kako vaše drvo napreduje kroz godine.